Een scheiding aanvragen is een ingrijpende gebeurtenis. Vaak brengt scheiden veel emoties los. Hierdoor is het soms lastig om de situatie te overzien. De emoties kunnen het rationele denkvermogen in de weg staan. Op basis van versnipperde gevoelens is het moeilijk om keuzes te maken en grip te houden op de situatie. Woede, verdriet, ongeloof en onbegrip kunnen de overhand nemen. Met als gevolg dat het moeilijk is om goed met elkaar te communiceren. Hoe hoger de emoties oplopen, hoe verder weg de oplossingen soms lijken. Helemaal als er ook kinderen bij betrokken zijn staan ruzies en conflicten een nieuwe toekomst in de weg. Het laatste wat u wilt is dat de scheiding in de rechtbank moet worden uitgevochten. En u heeft toch allebei hetzelfde doel voor ogen? Scheiden zonder op een manier waar u zich allebei in kunt vinden. Hierbij staan de kinderen op nummer één. Zij hebben ook niet om deze situatie gevraagd. De mediator helpt u om uw scheiding soepel te laten verlopen. Met oog voor u, uw partner én de eventuele kinderen.

Wat doet de mediator precies?

nummer1-a Ordenen

De kogel is door de kerk: u wilt scheiden. Maar waar begint u? Gedachten en emoties schieten alle kanten op. Allerlei zaken moeten geregeld worden. Vragen over het huis, de financiën en de kinderen spelen door uw hoofd. De mediator zorgt allereerst voor orde. Wanneer er overzicht is, is er ruimte om samen tot besluiten te komen.

nummer2

Luisteren

Op juridisch én emotioneel gebied. De mediator is er voor beide partijen. Door te luisteren naar u en uw partner worden problemen bespreekbaar gemaakt en meningsverschillen uit de wereld geholpen. De mediator is onafhankelijk en behartigt dan ook de belangen van u allebei. De mediator zorgt voor duidelijkheid en eerlijkheid. Wanneer er meer begrip wordt gecreëerd, worden de verschillende belangen worden omgebogen naar een groter, gezamenlijk belang.

nummer3

Informeren

Van de juridische aspecten tot en met de praktische zaken, goede informatie helpt u bij het maken van de juiste keuzes. De mediator helpt om ook zaken waar u zelf minder vanaf weet goed te regelen. De mediator informeert over waaraan gedacht dient te worden zoals financiën, de alimentatie, de pensioenen en de woning. Ook de fiscale gevolgen en risico’s komen aan bod. De mediator bekijkt op welke toeslagen u recht heeft en hoe u deze kunt aanvragen.

nummer4

Bemiddelen

Bij een scheiding is het van belang dat er afspraken op papier worden gezet. Dit voorkomt dat open eindjes en zorgt ervoor dat u de gemaakte afspraken blijft ondersteunen. U bepaalt zelf hoe u deze afspraken vorm wilt geven. De mediator begeleidt het traject en ziet er op toe dat dit in goed overleg gebeurd. Een echtscheiding moet immers geen vechtscheiding worden. De afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Deze overeenkomst vormt de basis en is het begin voor een nieuwe toekomst.

Is scheiden zonder advocaat mogelijk?

Met bemiddeling door mediaton kunt u op een goede, snelle en relatief goedkope manier de scheiding aanvragen, zonder bemiddeling door een advocaat. U bepaalt zelf met uw wederpartij wat uw afspreekt. Een advocaat is niet nodig om de afspraken vast te leggen. De mediator draag hier zorg voor en bemiddelt zodat emoties en ruzies niet in de weg staan bij het maken van goede afspraken. De gemaakte afspraken worden door de mediator vastgelegd in de echtscheidingsovereenkomst (convenant). Een ouderschapsplan en omgangsregeling maken hier onderdeel van uit als er kinderen in het spel. De overeenkomst wordt ondertekend door beide partijen en vervolgens bij de rechter ingediend.

Mediation bij scheiding in de omgeving Coevorden

Zoekt u een mediator in of rondom Coevorden die u kan begeleiden bij uw echtscheiding? De Familiemediator bemiddelt al jaren bij echtscheidingen in de provincie Drenthe, zo ook in Coevorden. Door middel van eerlijk overleg en deskundige begeleiding van de mediator kan een scheiding goed, snel en efficiënt worden geregeld. Als jullie op een verantwoorde manier willen scheiden kan De Familiemediator helpen. In een informele setting gaan we met u in gesprek. Dit kan gewoon bij u thuis in Coevorden óf bij ons aan de keukentafel. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak.

  Uw naam*

  Uw e-mailadres*

  Uw telefoonnummer

  Uw vraag of opmerking*

  Werkgebied Familiemediator

  Close
  Go top Met
  gemaakt door
  Burggraaf Media