Een scheiding is een vervelende situatie. Vaak brengt scheiden veel emoties te weeg. Deze emoties kunnen het rationele denkvermogen in de weg staan. Op basis van versnipperde gevoelens is het moeilijk om keuzes te maken en grip te houden op de situatie. Het komt niet vaak voor dat een scheiding zonder verdriet, onbegrip en boosheid verloopt. Toch is het voor alle betrokkenen het beste dat de scheiding zo goed mogelijk wordt geregeld. Helemaal als er ook kinderen bij betrokken zijn staan ruzies en hoog oplopende conflicten een nieuwe toekomst in de weg. Een mediator draagt er zorg voor dat er orde op zaken wordt gesteld. Op de momenten dat u dit zelf minder goed lukt, of als u niet weet waar u beginnen moet, is mediation de uitkomst.

Wat doet de mediator precies?

1.Ordenen

Gedachten en emoties schieten alle kanten op als de keuze is gemaakt om de scheiding door te zetten. De mediator zorgt allereerst voor orde, zodat u samen tot besluiten kunt komen. De randzaken worden gescheiden van de bijzaken. Een in scheidingsbemiddeling gespecialiseerde mediator helpt om structuur aan te brengen in deze hectische periode.

2. Luisteren

Op juridisch én emotioneel gebied. De mediator is er voor beide partijen. Door te luisteren naar u en uw partner worden problemen bespreekbaar gemaakt en meningsverschillen uit de wereld geholpen. De mediator is onafhankelijk en behartigt dan ook de belangen van u allebei. Dit voorkomt een welles-nietes-spelletje en zorgt voor duidelijkheid en eerlijkheid.

3. Informeren

Van de juridische aspecten tot en met de praktische zaken, goede informatie helpt u bij het maken van de juiste keuzes. De mediator helpt om ook zaken waar u zelf minder vanaf weet goed te regelen. De mediator informeert waaraan gedacht moet worden bij financiën, de alimentatie, de pensioenen en de woning. Ook de fiscale gevolgen en risico’s komen aan bod. De mediator bekijkt op welke toeslagen u recht heeft en hoe u deze kunt aanvragen. En misschien wel het allerbelangrijkste; de mediator bekijkt samen met u hoe de omgangsregeling met de kinderen – als die er zijn – vorm moet krijgen.

4. Bemiddelen

U bepaalt zelf met uw wederpartij wat uw afspreekt. De mediator is hierbij aanwezig om te bemiddelen. De Familiemediator heeft oog voor de juridische aspecten, maar staat ook nadrukkelijk stil bij de vraag hoe u de toekomst wilt inrichten. De afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst, ofwel het echtscheidingsconvenant. U en uw partner ondertekenen deze overeenkomst. De overeenkomst gaat vervolgens naar de rechter.

Is scheiden zonder advocaat mogelijk?

Scheiden zonder advocaat is goed te regelen met de mediator. Het is niet meer wettelijk verplicht om een scheiding formeel af te laten handelen via een advocaat. Eén van de voordelen van een mediator in plaats van een advocaat zijn de lagere kosten. En doordat de mediator de belangen van beide partijen behartigt, is het niet nodig om twee dure advocaten in de arm te nemen. Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld dient er nog wel een (gezamenlijk) echtscheidingsverzoek bij de rechtbank te worden ingediend. Ook dit proces regelt de mediator voor u.

Mediation bij scheiding in de omgeving Hoogeveen

Zoekt u een mediator in of rondom Hoogeveen om u te begeleiden bij uw echtscheiding? De Familiemediator bemiddelt al jaren bij echtscheidingen in de provincie Drenthe, zo ook in Hoogeveen. Door middel van eerlijk overleg en deskundige begeleiding van de mediator kan een scheiding efficiënt worden geregeld. Dit in een informele setting bij u thuis in Hoogeveen, of bij ons aan de keukentafel. Neem vrijblijvend contact met ons op..

  Uw naam*

  Uw e-mailadres*

  Uw telefoonnummer

  Uw vraag of opmerking*

   

  Werkgebied Familiemediator

  De Familiemediator is gevestigd in Hoogersmilde. Vandaaruit bedienen wij heel Drenthe. U kunt bij ons terecht voor:

  Close
  Go top Met
  gemaakt door
  Burggraaf Media